Ale tyle się słyszy o tymże kremie, że nie sposób go nie zrobić.
Miseczka u góry flambirowana, pozostałe jeszcze przed... |
Żaroodporne foremki przystosowane są do przygotowywania deserów na ciepło np. Creme Brulee, małych tart owocowych, przekąsek na ciepło.
Creme Brulee
400 ml śmietanki
200 ml mleka
90 g cukru
4 żółtka
1 laska wanilii
brązowy cukier do posypania
Rozciętą i wyskrobaną wanilię wymieszać ze śmietaną, mlekiem i cukrem. Należy tak długo mieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie należy dodać żółtka i ponownie wymieszać mikserem lub trzepaczką, tak aby nie powstawała piana. Płynną masę przelać do żaroodpornych foremek i zapiekać 40 minut w tem. 120-150 stopni. Aby uniknąć przypalenia można foremki wstawić na blaszkę wypełniona wodą.
Wychłodzony i posypany brązowym cukrem krem przypiekamy palnikiem gazwym do flambirowania tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz